C. Socialisatie

Wachten…op de zwangerschap en geboorte van de pups, hierna krijgt u om de week updates in de vorm van video’s en foto’s!

We passen verschillende technieken toe die enorm belangrijk zijn voor de gezondheid, karakter, gedrag, houding en gemoedsrust van uw toekomstige doodletje.

Age Socialisation              
week 1 We apply the Bio Sensor Program from the 3rd to the 16th day after birth.    
week 2 Bio Sensor Program              
week 3 Different teddybears with new sounds and textures        
week 4 Different plastic toys with new sounds and textures        
week 5 Introduce sounds of thunder, fireworks, cars, washing machine, street & traffic noises vacuum cleaner etc.
week 6 Introduce puppies to new people, children          
week 7 Introduce the puppies to other dogs           
week 8 Introduce the puppies to car and other environments         
week 9 Learn puppies to sit still when grooming          
week 10 Learn puppies not to bite, but only licking and cuddling. Learn puppies accepting hands in foodbowl and with snack        
week 11 Learn puppies lie on back for brushing          
week 12 Learn puppies to swim            
week 13 Learn puppies sit before eating          
week 14 Learn puppies to driving around in the car          
week 15 Learn puppies to accept the travel bag          

Onze mama’s bevallen in een eigen rustige en bekende kamer zonder afleiding van stressfactoren zoals vreemd televisiegeluid, rennende kinderen of vrienden, kennissen en familie die komen kijken wanneer de pups nog veel te jong zijn en over de werpkist hangen waardoor de moeder het gevoel heeft dat ze constant op haar hoede moet zijn. Zoals in de natuur en wat we merken uit ervaring, worden onze pups pas blootgesteld aan prikkels wanneer zij daar klaar voor zijn. Rust, Regelmaat en Reinheid is bij ons van de hoogste prioriteit! Tot de leeftijd van 4 weken, krijgen onze pups lichte en gecontroleerde prikkels in de vorm van het BioSensorProgramma, dat zijn speciale methodes om de pups relax te maken voor de rest van hun leven. 

Biosensor2

Wij passen het Bio Sensor Programma toe van de 3e t/m de 16e dag na hun geboorte. U bent er misschien wel van op de hoogte dat als u een kind vroeg in zijn leven kennis laat maken met water, het later geen watervrees meer heeft. Of dat kinderen met de juiste mate van aandacht, rust en genegenheid zich positief ontwikkelen. Dit zijn allemaal stimuleringen die later ontwikkelingsbepalend zijn. Bij dieren werkt dit net zo! Het Bio Sensor Programma is een methode die bestaat uit stimulerende handelingen die ontwikkelingsbepalend zijn voor de pup. U moet dan denken aan het optillen van het pupje op verschillende manieren, een nat doekje voelen en het kriebelen met een wattenstaafje onder de pootjes, zodat ze daar aan wennen.
Bron: Battaglia C.L. (2009). Periods of early development and the effects ofstimulation and social experiences in the canine

biosensorprogrammaOok geven wij onze mama’s zalmolie vanaf het moment dat ze zwanger zijn tot dat haar Baby’s 4 weken oud zijn. Zo krijgen de pups indirect zalmolie via de moedermelk extra om de ontwikkeling van de hersenen te stimuleren. 


Bewezen voordelen van deze methode, naast dat Serge Gaus (Gedragskundige en hondentrainer) het verschil duidelijk zegt te merken:

  1. Stabielere hartslag
  2. Sterkere hartslag
  3. Snellere aanmaak van adrenaline
  4. Stressbestendiger (Stress breekt vitamine c af wat nodig is voor de opbouw van botten.

Wanneer onze pups 4 weken oud zijn, krijgen ze nieuwe gedoseerde prikkels d.m.v. de puppy culture programm in de vorm van nieuwe mensen, kinderen, dieren en nemen we ze in onze woonkamer zodat ze kunnen wennen aan huiselijke prikkels zoals bijvoorbeeld de televisie, stofzuiger, vaatwasser, droger, wasmachine en zetten we cd’s op met harder geluid zoals onweer en vuurwerk en laten wij ze vast wennen aan straat en verkeersgeluiden. Ook krijgen ze vanaf nu een grasmatje om de pups vast een goede voorsprong te geven op het zindelijk maken en dit werkt werkelijk fantastisch! En gaan we beginnen met de training ‘volgen’ zodat ze straks goed meelopen aan de riem.

Het keuzemoment

Met 7 weken heeft u verschillende filmpjes en portretjes ontvangen waardoor u waarschijnlijk al (onbewust) een voorkeur voor een paar pups heeft gevormd. U heeft de keuze uit de pups die nog niet zijn gekozen door de mensen boven u op de wachtlijst. Wij begeleiden en adviseren u in uw keuze zodat de pup met het juiste karakter bij het juiste baasje terecht komt.
Uit jarenlange ervaring weten wij dat het keuzemoment helaas vaak onterecht geromantiseerd wordt. De broertjes en zusjes binnen een nestje lijken enorm veel qua karakter op elkaar! Het rustigere pupje uit het nest, kan zelfs een half jaar later zomaar de drukste van het stel zijn! Opvoeding, omgeving en prikkel geleiding vormen het karakter verder van een pup. Het pupje dat naar de familie toe rent tijdens het keuzemoment, is net wakker en energiek of is even niet afgeleid achter een balletje aan het lopen zoals de rest van de pups. Bij ons wordt uw keuze dus gemaakt via email, whatsapp of telefoon op basis van de vele videos, foto’s en ons advies 🙂

De pupjes gaan rond de leeftijd van 6 weken kennis maken met onze andere doodletjes. Dit bouwen we rustig op zodat uw pupje zich straks ook open stelt voor andere honden en sociaal naar andere dieren is. Als ze ouder worden lopen ze tussen onze ‘roedel’ wat ervoor zorgt dat hun karakter en gedrag in evenwicht blijft. In de roedel leren ze van elkaar dat je als pup lager in de rang staat dus niet veel te zeggen hebt en waar nodig gecorrigeerd wordt door de volwassen doodletjes, dit zorgt ervoor dat ze niet dominant worden en denken dat ze alles mogen doen wat ze willen. Ze gaan vanaf de 7 weken ook gedrag van volwassen doodletjes imiteren/overnemen, waardoor het aanleren van goed gedrag in een stroomversnelling gaat en we niet veel hoeven te corrigeren.

Onze doodletjes en wij leren ze ook respect aan, als ze te eten krijgen en je ziet een takje in de etensbak liggen en wil het weg halen, mag ze nooit grommen/bijten/happen etc. Dit zorgt ervoor dat ze volledig betrouwbaar zijn rond uw kinderen. 

Ook het socialiseren gaat verder, waardoor ze open staan voor nieuwe ruimtes, voorwerpen, zachte en harde geluiden, geuren, verkeer, vuurwerktraining, mensen, kinderen en andere dieren (geitjes, kippen, katten etc). We merken hierin dat als er vertrouwen is naar de mens, ze veel accepteren en prima vinden omdat ze zich veilig voelen bij ons. Als ze genoeg zelfvertrouwen hebben, ons vertrouwen en we lopen ineens door schiphol met veel geluiden/geuren/mensen/voorwerpen etc. en wij een houding hebben dat alles goed is, ze na 5 seconden gewoon mee lopen alsof ze elke dag dat rondje maakt. 


Wij starten rond de 5 weken met de therapiehonden-training. Het allerbelangrijkste dat we ze gaan meegeven is een hele hoop liefde, aandacht, gestuurde prikkels, knuffels en respect door een consequente opvoeding. Vooral kinderen met het syndroom van Down, Autisme en ADHD zijn enorm gebaad bij deze opvoeding en het in huis krijgen van een Australian Labradoodle pup van deze leeftijd!

We starten met ’therapie honden training’ en volgen het ‘Roedelmethode‘ om een goede start te maken, we zien namelijk dagelijks hoe liefdevol, consequent, duidelijk en vredig onze roedel met elkaar en met de pups omgaan, en de pups hier enorm snel van leren, het goede gedrag vertonen en zonder stress of zorgen weer verder gaan. Ook is deze kalmte en evenwichtigheid ideaal voor eventueel een therapie hond, hier zijn ze uitermate geschikt voor, wij zijn enorm gericht op de karakters van onze doodletjes waardoor het een ideaal vriendje in voor kinderen die hoog sensitief zijn, met Autisme, ADHD, syndroom van Down. Doodletjes voelen aan wanneer ze rustig moeten komen knuffelen of enthousiast mee mogen spelen. 

Ze krijgen bij ons 5000m2 om zelf te kunnen ontdekken, hierdoor worden ze steeds zelfverzekerder doordat ze zelf op onderzoek durven uit te gaan. Ook spelen ze veel samen, maar krijgen ze ook de nodige verplichte rust, waardoor ze ook accepteren even geen aandacht te krijgen. Deze ruimte zorgt er ook voor dat hun spierontwikkeling voldoende kan groeien en ze hierdoor ook duidelijk sterker zijn dan als pups alleen zijn. Dit geeft ze een voorsprong en zorgt ervoor dat ze zich goed kunnen ontwikkelen.

Klik hier om verder te gaan naar Stap 6 ‘Ophaalmoment’