Vachtverzorging

Puppy-Trim

Benodigdheden

Met alleen een  fijne trimschaar , kunt u al zelf uw doodletje trimmen. Wij gebruiken geen tondeuse zodat het speelse teddy beren uiterlijk blijft behouden en de vacht gezonder en zachter blijft.   

De groene activet borstel voor de wavy fleece en curly fleece vachten. We borstelen onze hondjes elke 3 weken, maar raden aan om de vacht elke week te controleren op klitjes en deze te verwijderen. Hier te bestellen webshop borstel

Nadat u met de activet borstel klitten en vilten heeft verwijderd is het raadzaam om daarna met de ‘controle kam’ te controleren of er nog kleine klitjes zijn achtergebleven. Een kam met fijnere en roterende tanden werkt het fijnst doordat deze alle kleine klitjes ook mee neemt (waar een grove en houten kam overheen zou gaan) door de roterende tanden gaat hij toch makkelijk door de vacht heen. Deze kam krijgt u van ons mee.

Heeft uw hond stevige klitten en krijgt u deze er niet zomaar uitgeborsteld? Probeer de matt splitter, deze zet u in vanaf de huid boven de klit en laat u naar beneden door de klit heen snijden. Door de klit in 2en of 3en te splitten borstelt u hem daarna veel makkelijker weer uit! webshop matt splitter

Verder is een trimtafel zeker geen overbodige luxe. U kunt namelijk op een fijne werkhoogte trimmen (inklapbaar en in te stellen hoogtes, rond 90-95 cm is ideaal) zodat u geen last van rug en schouders krijgt. Ook weet uw doodle meteen dat het weer zover is als hij op de trimtafel wordt gezet en zal eerder accepteren om even mee te werken. Het blad is bij beide trimtafels groot genoeg voor de mini en kleine medium doodle’s webshop trimtafel of deze trimtafel en voor de grotere medium doodletjes deze trimtafel

Verder is een waterblazer/doodlebooster ook enorm fijn, zo heeft u de vacht zo weer droog na een wasbeurt zonder handdoeken te gebruiken en heeft u de zand/blaadjes etc na het wandelen zo uit de vacht geblazen. Als u uw doodle ook elke week even goed doorblaast en dus een stuk schoner (zand/vuil vrij) houdt voorkomt u hiermee behoorlijk wat klitten webshop waterblazer  

Mocht uw hondje het geluid wat spannend vinden, kunt u een hoodie gebruiken. Dit zorgt voor onderdrukking van het geluid en geeft een inbakerend effect waardoor uw hondje kalmeert Webshop hoodie

Mocht u een fijn product zoeken tegen teken én vlooien, zonder dat de vacht vettig kan worden, gebruik de webshop TICKLESS  

Een fijne anti klit shampoo die u elke maand kunt gebruiken is MINKOIL SHAMPOO of Cowboy magic

Een fijne leave in anti klit conditioner is: cowboy magic detangler  

Na het borstelen is het slim om de vacht in te sprayen met een leave in conditioner met argan, coconut of almond olie. Dit zorgt ervoor dat de open geborstelde haarschubben weer sluiten. Zo blijft de vacht langer uit de klit en verliest het minder vocht, zo krijgt de vacht zijn glans (en bij Curly-Fleece ook zijn krulletjes) weer terug!

Mocht u het borstelen te tijdrovend vinden, kost het teveel energie, vindt u en/of uw doodle het borstel gedeelte helemaal niets? Deze borstel is door mijn ouders ontwikkeld (http://www.dp-labradoodles.com/) Hij borstelt 10 keer sneller dan u zelf kunt borstelen, komt niet op de huid zodat hij deze niet kan beschadigen, maar borstelt wel precies met de goede techniek vanaf de huid waardoor alle moeilijke klitten en/of vilten binnen een paar seconden pijnloos zijn verwijderd! Ideaal! Via ons krijgt u 100 euro korting op de ADB! WEBSHOP ADB

Wanneer moet ik beginnen met borstelen en hoe vaak moet ik dit doen?

-Wij beginnen zelf altijd met de vachtverzorging vanaf 6 weken, zodat uw Doodle dan alvast kan wennen aan het idee van borstelen. De vacht heeft nu nog amper klitjes dus het doet uw Doodle nu ook geen pijn en dus zal de pup het eerder toelaten. Gebruik vóór de 5 maanden een normale mensenborstel/kam die wij meegeven om op een zachte manier te laten wennen aan het borstelen. Borstel uw Doodle elke week even om te wennen.

Gebruik de Activet borstel pas vanaf de 5 maanden en dan maximaal 2 keer in de week (liever 1 keer in de week). De groene Activet borstel is voor de Wavy Fleece vachten en voor de Curly Fleece vachten. Bij teveel borstelen met de scherpe pinnentjes van de stevige Activet borstel (elke dag, om de dag) kunt u de haarzakjes irriteren/beschadigen waardoor er minder voedingsstoffen naar de haren kunnen en de vacht zo dof, dunner en droog wordt.

Tussen de 8 en 13 maanden gaat de vacht enorm klitten. Dat komt omdat de puppyvacht dan zal loslaten en niet uit zal vallen, maar aan de volwassen vacht zal blijven klitten (de vachtverwisselingsfase). Het is enorm belangrijk dat u tijdens deze fase de juiste techniek van borstelen beheerst en de juiste borstel gebruikt. U moet tijdens deze fase zeker 2x per week borstelen.
Wanneer uw Doodle de volwassen vacht heeft gekregen(vanaf +/- 13 maanden) borstelt u elke 2 weken met de juiste techniek. Deze vacht is weer makkelijk te onderhouden en zal minder snel gaan klitten of vervilten.

Wanneer mag ik mijn Doodle gaan knippen?

– U mag uw Doodle vanaf 5 maanden gaan knippen. Zodra u vindt dat de vacht te lang is, knipt u de vacht overal 1 cm af, dat is dan makkelijker te doen en veel minder rigoreus dan dat u in 1x 10 cm eraf moet halen. Knipt u 1x per 2 maanden, dan blijft de vacht keurig op de gewenste lengte en blijft de vacht gezond en glanzend omdat u de dorre puntjes elke keer netjes verwijderd.

De vachtverzorging is enorm makkelijk, leuk om zelf te doen en u bespaart hier enorm veel kosten mee! U krijgt een korting van 10% op een workshop van DOODLEHAIRDO met een pup van DOODLEBABY’S! In een workshop wordt alles behandeld wat een trimster ook zou doen (welke materialen te gebruiken, juiste techniek borstelen, techniek van knippen, oren plukken, nagels bijhouden, poepertje/plassertje bijhouden, ooghoekjes knippen etc.)

Wat te doen bij een doffe en droge vacht?

  • Om de huidflora te ondersteunen kunt u elke dag 1 theelepel Sanofor Veendrenkstof aan het eten toevoegen, ze vinden het heerlijk. Het zorgt voor een gezonde huid, een mooie en glanzende vacht maar ondersteunt ook de darmflora!
  • Ook zorgt deze shampoo en conditioner (na borstelen inwrijven) voor een glanzende, gezonde en goed doorkambare vacht!

Hoe komt het dat mijn Labradoodle stinkt?

-Wanneer heeft u uw Doodle voor het laatst gewassen? Aangezien Doodle’s een blijvende vacht hebben moet je dat eigenlijk wel 1x per 2 maanden doen. Als u dit met MINK OIL shampoo doet verstoort dit de huidflora minimaal en blijven de klitten ook nog eens langer weg.

-Ook zorgt deze Cowboy Magic shampoo en conditioner (na borstelen inwrijven) voor een glanzende, gezonde en goed doorkambare vacht!

Honden was je normaal eigenlijk nooit omdat ze verschillende ruiperioden kennen, waarin ze hun vacht eigenlijk helemaal opschonen. Labradoodles doen dit dus niet! Meer wassen dan 1x in de 2 maanden is ook weer niet goed, omdat u het evenwicht tussen de goede en slechte bacteriën op de huid dan teveel verstoort. Dan kunnen allerlei slechte bacteriën gaan overwinnen op de huid wat eveneens het stinken kan veroorzaken. Uiteindelijk kunt u hier meer problemen van krijgen, zoals huidirritaties, schilfers, exzeem en haaruitval. Controleer ook even of er geen vilten tussen de kussentjes onder zijn voetjes zitten. Als die nat worden kunnen ze ook een erg vieze geur verspreiden en controleer de oren even op te veel haar en oorsmeer of viezigheid. Het kan ook zijn dat uw Doodle zijn tandjes aan het verwisselen is, dit kan ook een ‘ijzer’ geur afgeven. Om zijn tandjes goed te kunnen poetsen, adviseren wij u om hem een hertegewei of runderhoefje te geven om op te kauwen. Mocht uw doodletje laat zijn met wisselen (rond de 7 a 8 maanden nog 1 of 2 tandjes moet wisselen), ga niet meteen naar de dierenarts! Hij gaat u vertellen dat het nodig is onder een narcose de tand weg te moeten snijden, dit is niet nodig en kost teveel stress en geld. Door even een paar dagen 2 keer per dag het tandje met uw vinger wat te wiebelen, gaat hij steeds losser zitten en valt hij uiteindelijk alsnog op een natuurlijke manier uit. 

Mijn Doodle heeft hotspot, wat doe ik hier aan?

-Als uw Doodle te lang in de klit heeft gezeten of vervilt is geweest, kan het zijn dat u een ‘hotspot’ plekje op de huid vind. Dit is een rood geïrriteerd week stukje huid waar uw Doodle veel aan likt, dat vaak onder een dikke klit of vilt heeft gezeten en dus te weinig zuurstof heeft gehad. Door regenbuien of spelen in het water is het gaan broeien. De dierenarts zal u verschillende dure zalfjes voor in de ochtend en avond aansmeren. Uit ervaring weten wij dat u 2 á 3 dagen Sudocréme moet smeren en het plekje daarna helemaal herstelt is. Sudocréme is te koop bij de drogisterij.sudocrem

Hoe zorg ik dat mijn Doodle blijft liggen?

-Het probleem is dat de meeste baasjes denken dat het niet leuk is voor hun Doodle om geborsteld te worden. Dit straal je uit en van die onzekerheid maken ze grandioos misbruik. Borstel dus met het idee dat het er nu eenmaal bij hoort en dat het voor uw Doodle veel minder prettig  is als ze vilten in de vacht krijgt, de huid geïrriteerd raakt en kaal gezet moet worden. (zeker met het koude weer is dat niet prettig).Genny tafel

Leg uw Doodle op haar rechterzijde neer (met het koppie naar links toe). Zo kunt u met uw linkerelleboog uw Doodle laag houden en tegelijkertijd de vacht omhoog houden zodat u met uw rechterhand het haar laagje voor laagje onder uw linkerhand uit kunt borstelen. Iedere keer als uw Doodle omhoog probeert te komen, legt u haar weer neer en zegt u ‘Nee, mooi blijf’. Als ze dat dan vervolgens doet zegt u met een blije zachte stem ‘Goed zo, dat is knap van jou’. Doet ze het nog niet, blijf het terug leggen volhouden, ‘De aanhouder wint!’ Het is uw Doodle dan ook gelijk weer duidelijk dat u de baas bent en dat u bepaalt hoe lang je borstelt en of jullie al klaar zijn.