Opvoeding

 

Wandelen 

 • U krijgt van ons een tuigje met riempje mee voor de eerste paar maanden. De eerste paar dagen zal al genoeg te ontdekken zijn in uw huis en tuin en zal de pup aan jullie wennen. U hoeft dus pas echt te gaan wandelen vanaf de 3e dag. In het begin zal het lopen aan de lijn nog wat moeilijk gaan, de pups kennen ons en lopen daarom al snel met ons mee omdat ze ons volledig vertrouwen. Dit vertrouwen moeten ze bij hun nieuwe baasjes natuurlijk nog even opbouwen. Het gemakkelijkst leert u de pup aan de lijn meelopen door zichtbaar brokjes bij u te hebben. Geef hem/haar tijdens het lopen regelmatig een brokje en hij/zij zal u aanmerkelijk beter volgen. Ondertussen beloond u hem dan steeds met “goed zo! Dat is knap van jou”. In principe geldt er als stelregel voor de tijdsduur van het uitlaten; de leeftijd van de pup in maanden x 5= minuten wandelen. (Dus een pup van 8 weken = 2 maanden x 5 = 10 minuten uitgelaten worden). Dit meerdere malen per dag. Wij kijken wel vaak naar de signalen van de pup, de ene pup heeft wat meer energie dan de ander. Als een pupje namelijk te weinig prikkels krijgt en nog teveel energie heeft, kan hij gaat ‘muiten’ en uw uitdagen om zijn energie kwijt te kunnen. Op het moment dat de pup veel gaat zitten tijdens een wandeling en ineens afwachtend is met nieuwe dingen die hij ziet, zal hij tegen overprikkelen aanzitten waardoor u de pup het best weer thuis kunt laten slapen.

  Knappe Lester uit het nestje van Chubby x Bro!

 • Heel belangrijk: mocht u ooit in de situatie komen dat uw pupje los is en er gevaar (bijvoorbeeld een auto of Rottweiler) in de buurt is, ga dan vooral niet boos roepen en/of achterna lopen/rennen. Dat zal averechts werken. Ga door uw hurken, laag bij de grond en heel enthousiast en overdreven blij roepen ‘eten of koekje of kijk is’ en altijd met een paar ‘click geluidjes’. De click geluidjes leren we de pups al vanaf 4 weken aan tijdens het eten om te komen, dus hier zullen ze altijd op reageren.                                                                                                                                      
 • Leer ook te ‘scannen’ voor de pup, dus kijk om u heen of u ‘gevaar’ ziet. Op het moment dat u een loslopende pitbull, amerikanse stefford, rotweiler ziet lopen op een dominante manier die u niet vertrouwd, til uw pupje dan gewoon even op ‘om even te knuffelen’ of loop net een ander weggetje in. Dit is niet wat ze op de puppy cursus zeggen, maar ik heb liever dat u wel kennis laat maken met wat makkelijkere en vriendelijkere rassen dan u het gevaar bij dit soort rassen op gaat zoeken. Als deze rassen bijten, dan bijten ze ook echt en dat wil ik altijd totaal vermijden. Ook is het niet erg als uw pup geen beste vrienden met paarden is, op het moment dat uw pup denkt dat paarden oké en geen gevaar zijn, zal hij dit ook bij paarden denken die een hekel aan honden hebben en deze ook zullen trappen of bijten als ze in de buurt van ze komen. 
 • Kijk ook veel naar de grond, pups ontdekken de wereld de eerste paar maanden van hun leven vooral met hun mond. Op het moment dat er poep van een ziek dier of kauwgum op de grond ligt, kunnen ze hier zelf ook goed ziek van worden. 

Puppycursus 

 • Verder raden wij een puppycursus ten zeerste aan omdat ze erg snel leren. De puppycursus is dan ook eigenlijk meer voor u bedoeld dan voor de pup; u moet leren hoe u de pup dingen kunt leren en afleren. Dat kan al bij de meeste cursussen vanaf de 8 weken leeftijd. Let op: voor een pup is het niet goed om veel koekjes etc. te krijgen. Het zijn nog baby’s en die geeft u ook niet gelijk al allerlei koekjes en snoepjes, hier kunnen de darmpjes nog niet goed tegen. Wij geven een zak met oefenbrokjes mee waar u een aantal weken mee vooruit kunt (zo’n 30 brokjes per dag). Verder zijn we enorm fan van gedroogde snacks zonder geur,kleur en smaakstoffen zoals gedroogde lamsharten, eendenlever etc. (er zijn doodletjes die reageren op de eiwitten van kip en rund, dus ontwijk dit).              
 • Let er op dat de puppy cursus niet werkt met alleen belonen en slecht gedrag negeren. Wij merken dat verschil enorm als er wél wordt gecorrigeerd. Wanneer er een pup aan ons nieuwe tapijt begint te knabbelen en we negeren zijn gedrag, dan gaat hij namelijk gewoon lekker door totdat het kapot is en doet uw pupje het morgen weer, want ze zei er niets van dus dan mag het. Op het moment dat we 2 keer met een lage duidelijke stem ‘UH UH’ zeggen snapt de pup dat dit niet de bedoeling is en door iets te geven waarop hij wel mag knabbelen of mee mag spelen, is dit voor deze slimme boefjes meteen duidelijk en kan hij daar lekker mee verder zodat hij niet gefrustreerd kan raken. Mocht uw pup het dan nog een keer proberen en de duidelijke ‘UH UH’ werkt niet, klap dan in uw handen/stamp een keer met uw voet en zeg meteen met een duidelijke stem, ‘NIET KAPOT MAKEN he’. Vaak kijken ze hier even van op, waardoor ze het gedrag enorm snel stoppen en met iets wat wel mag verder gaan. Het is niet zo dat de pup een vervelend karakter krijgt wat vele cursussen suggereren, de pup heeft nu juist duidelijkheid en structuur wat hem een evenwichtig en vriendelijk pupje maakt. 
 • In het begin zult u uw pup heel erg in de gaten moeten houden om hem te leren wat hij wel en niet mag. Wanneer u dan even niet op hem kunt letten kunt u hem het beste in een ruimte zetten zoals de bijkeuken of gang met traphekje met een leuk speelgoedje of kauwstaafje, waar hij zich leuk mee kan vermaken.
 • U mag hem wel al een paar keer achter een balletje aan laten rennen maar liever niet tig keer achter elkaar omdat dit al best belastend is voor de pup. Ook veelvuldig uitglijden is voor een pup in de groei erg slecht, dus dat moet u zien te voorkomen (houd vooral het haar tussen zijn voetzooltjes kort genoeg, zodat zijn voetzooltjes grip hebben). Ook van een heuvel afrennen, van de trap, uit de auto springen is slecht voor hun gestel. Hij/zij mag pas met u mee gaan trimmen of langs de fiets meelopen of een andere intensieve sport beoefenen, wanneer hij/zij helemaal volgroeid is.

          Bij mini’s is dit ongeveer met 10 maanden.

          Bij medium’s is dit ongeveer met 14 maanden

De nacht

 • s’nachts kunt u uw pupje het beste in een afgezet stukje leggen. We horen vaak dat het makkelijk is om de keuken/bijkeuken/hal puppyproof te maken. Dus alle schoenen en interessante voorwerpen hoog leggen en geen spannende elektriciteit draden laag hebben hangen. Als u er dan voor zorgt dat er een kleedje ligt, het knuffeltje met de geuren van het nestje, het kauwhoefje en een stukje kunstgras voor de plasjes en het poepje, dan komt het helemaal goed! Ook vinden ze het vaak prettig om warme kruik in een handdoek gerold in de slaapkamer te hebben, zodat ze hun broertjes en zusjes niet zo missen. 

  Lieve Boaz uit het nestje Whitney x Bro!

 • Laat uw pupje dan s’avonds zo laat mogelijk uit en geef hem dan echt even de tijd om een plasje en/of poepje te doen (desnoods gaat u even een paar rondjes met hem door de tuin rennen, dat zorgt er namelijk voor dat zijn darmpjes gemasseerd worden en dan moeten bijna alle honden poepen). U laat hem dan s’morgens weer zo vroeg mogelijk uit. Ons ritueel is even wat brokjes verstoppen/strooien in de slaapruimte zodat de pups even afgeleid zijn en begrijpen dat het strooien in de avond betekent dat iedereen gaat slapen.

  Er zijn 2 technieken van het slapen gaan, luister vooral naar wat voor u logisch klinkt en goed voelt, dan komt het met beide manieren helemaal goed:

  • Bij de 1e techniek geeft u de pup wat meer aanwezigheid, zodat het wennen wat makkelijker is. Vaak gaan de baasjes dan 2 dagen beneden (of waar jullie pupje uiteindelijk gaat slapen) op de bank of op een matras naast uw pup slapen, om haar zo wat geruststelling en nabijheid te bieden. Zo kan de pup iets rustiger wennen aan de nieuwe omgevingen, geuren en geluiden omdat hij niet ineens volledig alleen is. Door deze techniek toe te passen zal uw pup zich veel sneller op zijn gemak voelen en snel door hebben dat ’s nachts slapen bij jullie ook een normaal iets is en jullie dan ook ‘saai’ slapen. Ook versterkt dit de vertrouwens band enorm! Doodletjes zijn enorme sociale hondjes die super graag bij mensen in de buurt zijn, waardoor ze sneller tevreden zullen zijn en minimaal zullen gaan piepen. Het is dan wel belangrijk om dan niet veel meer te doen dan alleen aanwezig zijn, een paar keer lekker slapen zeggen is meer dan genoeg maar verder niet knuffelen en blijven aaien. Ze zijn bij ons ook niet gewend om nog ’s nachts naar buiten te gaan om te plassen. Op het moment dat u dit wel doet, zullen de pups klaar wakker zijn en willen ze gaan spelen waardoor het veel langer gaat duren voordat ze weer willen gaan slapen.
  • Als u zich niet prettig voelt bij de 1e techniek, kunt u deze techniek toepassen. U strooit of verstopt weer wat brokjes, zodat uw pupje weet dat het slaaptijd is en u ondertussen weg kan lopen. Uw pup gaat even mopperen/piepen omdat hij ineens helemaal alleen is. Sommige pups doen dit maar 5 minuten, maar sommige pups kunnen 40 minuten blijven volhouden. Stel uw pupje na 10 minuten 1 keer gerust met ‘It’s okay, gewoon even slaapje doen, morgen gaan we weer spelen’ en laat hem daarna even ‘uit mopperen/uit piepen’. Het is belangrijk om een houding aan te nemen dat het helemaal niet zielig is, want iedereen gaat ‘saai’ slapen. Zodra u het te zielig vindt, voelt de doodle dit aan en gaat het piepen langer duren om het u moeilijker te maken, in de hoop dat u toch nog even komt knuffelen. We horen dat de pups vaak tussen de 5 min en 15 min kunnen mopperen de eerste nacht, maar als dit geen resultaat oplevert en ze dus geen aandacht krijgen, ze gewoon de nacht doorslapen. Mocht hij na 20 minuten steeds harder gaan piepen en eventueel gaan blijven, mag u wat harder optreden door in uw handen te klappen en met een bozere stem zeggen ‘UH UH GEWOON SLAPEN’. Bij ons weten ze dat ‘in de handen klappen’ betekent dat ze echt iets stouts doen.

  U kunt ook bij de dierenarts D.A.P geruststellende spray gaan halen of de halsband van D.A.P. Deze scheidt dezelfde feromonen af die de moederhond afscheidt wanneer de pups net geboren zijn om hen te helpen te wennen aan hun nieuwe omgeving.

 • U kunt ook bij de dierenarts D.A.P geruststellende spray gaan halen of de halsband van D.A.P. Deze scheidt dezelfde feromonen af die de moederhond afscheidt wanneer de pups net geboren zijn om hen te helpen te wennen aan hun nieuwe omgeving.

Uw pup zijn naam leren

 • Voordat u uw pup kunt roepen moet hij natuurlijk wel weten wat zijn naam is, wij hebben dit al enorm geoefend maar 100% lukt niet. Het leren van zijn naam is heel eenvoudig met het gebruik van een traktatie. In het begin kunt u zijn brokken het beste als traktatie gebruiken. Neem een handje brokken en laat de pup even aan uw dichte hand met de brokjes ruiken. Wacht dan tot hij iets anders gaat doen en roep dan zijn naam. Wanneer hij dan naar u kijkt of naar u toekomt, zegt u gelijk heel blij “goed zo!” en geeft u hem een brokje. Wacht dan weer tot hij iets anders gaat doen en roep hem dan weer bij zijn naam en beloon hem weer gelijk. Herhaal dit een aantal keren gedurende 5 minuten en oefen dit meerdere malen per dag. U zult zien dat uw pup dan binnen de kortste keren zijn naam zal kennen.

Uw pup zindelijk maken

 • Als uw pup met u meegaat naar huis, zal hij nog niet 100% zindelijk zijn. Bij ons zijn ze wel gewend dat ze op het grasmatje moeten plassen en niet op hun kleedjes, maar dit is bij u in huis natuurlijk anders. Natuurlijk zal de verandering van omgeving, nieuwe mensen, nieuwe geurtjes, nieuwe voorwerpen in het begin een beetje op de zenuwen van uw pup werken waardoor hij nog vaak kleinere plasjes zal doen. Ook is zijn blaasje nog maar heel klein dus kan hij ook nog niet zo lang ophouden en weet hij nog niet precies waar hij van u mag plassen. U begint dus met het dit duidelijk te maken. U gaat de eerste paar dagen om het half uur, maar zeker meteen na het slapen, ongeveer 10 minuten na het spelen en na het eten met hem naar buiten, om hem de kans te geven te poepen en/of te plassen. Zodra u ziet dat hij iets doet, zegt u heel bemoedigend “goed zo” en als hij dan klaar is, zegt u nog enthousiaster (dus met een hoge vrolijke stem) “goed zo! Buiten plassen! Dat is knap van jou!” en geeft u hem gelijk een brokje. De eerste paar dagen beloont u nog met uw stem en een brokje, maar na een paar dagen beloont u de ene keer met uw stem en de andere keer met een brokje omdat ze anders net alsof gaan doen als of ze plassen of ze gaan kleine beetjes plassen. Het zijn ontzettend slimme donders, dus pas op! Zorg ook dat u steeds naar dezelfde deur loopt om hem een plasje te laten doen. Na een paar dagen zult u zien dat wanneer hij moet plassen hij naar die deur zal gaan lopen. Laat hem dan snel naar buiten en beloon hem dan weer heel enthousiast nadat hij een plasje of poepje heeft gedaan. De meeste pups gaan overdreven rondsnuffelen als ze moeten plassen. Sommige pups gaan ook draaien voordat ze moeten poepen. Het kan zijn dat ze op het begin ongelukjes in huis achterlaat, straf haar nooit als ze niet eens in de buurt meer is van het plasje of poepje, want ze zal niet begrijpen waarom u boos bent en durft ze ook met wandelen buiten niet meer in uw buurt te plassen omdat u daar boos om wordt. Als ze in uw buurt een plasje doet, is het het slimst om haar meteen op te tillen en buiten verder te laten plassen met enthousiaste beloningen. Dus in het begin zult u hem heel goed in de gaten moeten houden. Hoe beter u dat doet, hoe eerder hij zindelijk zal zijn.

De dominantieverhouding met uw Doodle 

Hieronder volgen een aantal regels die u vanaf nu toe moet gaan passen om uw pupje de juiste dominantieverhouding aan te leren. U bent de baas en zij staat in rang helemaal onderaan (maar jullie zijn toch de allerbeste maatjes!!).

1.Het moet ten alle tijden mogelijk zijn om een botje of een speeltje uit de mond van uw Doodle te pakken. U en ieder gezinslid staat namelijk boven uw Doodle in de rangorde. ‘Respecteert’ u haar bezit, dan heeft zij een gevoel van macht en het gevoel dat zij de baas is in huis. Elke vorm van grommen of gemeen doen is absoluut niet toelaatbaar voor een Doodle! Maak dit dan meteen duidelijk door ‘uh-uh’ te zeggen en pak het af. Oefen dit een aantal keer zodat ze leert dat grommen niet werkt! Wij beginnen hier al mee vanaf de 3 weken, iets af kunnen pakken zonder grommen moet mogelijk zijn anders respecteert ze u niet. Ook tijdens het vlees eten, door met uw vingers wat door het vlees te roeren en te belonen met ‘goed zo’ zorgt u voor een altijd vriendelijk hondje. 

Bepaal zelf welke richting je op gaat en hoe snel je wilt lopen. De pup bepaalt de richting niet. Trekt ze, dan stop je met lopen of ga je zelfs de andere kant op. Zo bereikt uw pupje met trekken juist niet wat ze wil bereiken. Ook zijn er makkelijke tuigjes die u op de borst aan de riem vast maakt waardoor hij zichzelf schuin zou trekken en dus minder snel zal gaan trekken: http://www.zooplus.nl/shop/honden/halsband_lijn/tuigen/verdere/612486

2. Laat haar tijdens de wandeling aan de riem geregeld naast je zitten en beloon haar hier dan voor.

4. U mag vanaf 8 weken al gaan oefenen met het mentaal voorbereiden van de vachtverzorging. Begin met een normale haarborstel en laat haar accepteren dat er geborsteld moet worden en dat er niet gebeten of gegromd wordt naar de borstel. Wanneer er geborsteld wordt, leg haar dan ook even op haar zij en wacht totdat ze rustig gaat liggen. Wanneer uw pupje gewend is om met borstelen te liggen, kunt u in de toekomst makkelijk klitjes op haar buik en in de okseltjes verwijderen. Houd ook elke dag lichtjes het snuitje vast om de oogsoepjes te verwijderen. Zo leert ze straks haar koppie stil te houden wanneer er geborsteld en geknipt moet worden op het koppie!

5. Wanneer uw Doodle ongewenst gedrag vertoont:
1e waarschuwing: verbaal (uh-uh / nee)
2e waarschuwing: In het gezicht blazen, zorgt voor verbaasd stoppen
3e waarschuwing: weg duwen en iets bozer uh-uh zeggen

4e waarschuwing: Als er echt geen reactie komt en uw pupje blijft onverstoord doorgaan, heeft hij niet genoeg door dat u het meent. Door eens te klappen in uw handen/stampen op de grond als hij echt niet wil luisteren en iets kapot aan het maken is, neemt hij u waarschijnlijk wel serieus. Daarna geen aandacht meer geven, even ergens anders heen lopen en negeren.

Doodles en katten

We horen altijd enorm positieve verhalen over het wennen van doodle baby’s met katten. Het ligt vaak aan de kat of ze best snel of behoorlijk langzaam is in het toelaten van iets nieuws. De pups zijn vaak vriendelijk en enorm geïnteresseerd naar katten, de ene kat vind de pup dan iets te snel dichtbij komen en geven dan een haal, de andere kat vind het sneller goed waardoor ze al snel prima met elkaar kunnen samen leven. De tip is: geef ze de tijd om aan elkaar te wennen, dan komt het vroeg of laat altijd goed en worden het zelfs beste maatjes! 🙂 

Afleren Ongewenst Gedrag

 • Australische labradoodles zijn eigenlijk net 4 jarige kinderen; als u die niet aangeeft wat ongewenst gedrag is blijven ze daar vrolijk mee door gaan (hierin zijn ze duidelijk anders dan andere hondenrassen, waarbij u negatief gedrag moet negeren). Als een 4 jarig kind lekker op uw witte muren is aan het tekenen en u zegt er niets van blijven ze er mee door gaan totdat ze het zat worden. Die zult u dan echt toe moeten spreken, dat dat echt niet de bedoeling is en een stuk papier moeten aanreiken met de woorden dat ze daar wel op mogen tekenen. Zo werkt dat bij Australische Labradoodles ook; ongewenst gedrag geeft u aan en tegelijkertijd geeft u dan aan wat wel mag.
 • Bijten in uw broek of handen mag niet, bijten in een botje wel. Als hij dus bijt in uw broek/hand, reageert u meteen met een serieuze boze stem “Uh-uh! Niet bijten!” U pakt dan gelijk een bijtspeeltje, botje, flostouw of takje en wiebelt dat voor zijn neus heen en weer, zodat hij het botje met zijn bekje aanpakt en dan zegt u heel blij (=hoge stem) “Goed zo! Daar mag je in bijten”. Als hij blijft bijten in uw handen, til uw pupje dan op en blaas in zijn gewicht zodat hij verbaast is en stopt met dit gedrag. Blijft hij het doen, dan doet u het niet serieus genoeg.
 • Blaft of gromt hij naar mensen of andere honden als hij aan de riem is, zeg dan met een boze stem ‘uh uh’ en zorg dat u oogcontact heeft. Ga hem niet gerust stellen door hem te aaien of lief tegen hem te praten, want dan beloont u hem juist voor het grommen naar andere mensen!
 • Als uw doodle tegen u aanspringt, leert u dit af door haar elke keer het commando ‘zit’ uit te spreken en haar te laten zitten. Pas als zij zit, dan maar u haar aanhalen en een snoepje geven. Dit blijven herhalen en uiteindelijk zullen ze heel blij kwispelend gaan zitten! Het werkt ook om bezoek te vragen eerst door te lopen naar de woonkamer en iedereen eerst begroeten of even drinken te pakken en daarna pas uw doodle te laten zitten en aan te laten halen, dit is extreem moeilijk maar werkt wel goed. 

Dus negatief gedrag benoemt u serieus met boze lage stem met in het gezicht blazen zodat hij verbaast stopt en positief gedrag beloont u heel erg enthousiast met een blije hoge stem, een knuffel en een snoepje. Op die manier leert uw doodle 3x zo snel als andere hondenrassen. Negeert u ongewenst gedrag dan leert uw doodle 3x zo langzaam..

Help! Onze pup bijt!

 • Wanneer uw doodle hapt, is dat hondentaal voor, ‘ik wil met je spelen’. Probeer zoveel mogelijk te aaien waarbij u de mond vermijd zodat de kans al klein is dat er in de handen geknabbeld kan worden. zodra hij likt, meteen belonen zodat hij weet dat dat wel mag. Zodra hij bijt en dus wil spelen, geef hem dan een speeltje zodat hij snapt dat hij daar wel in mag bijten. Als uw pup daar te druk voor is of niet luistert, pas dan de volgende 4 tips toe:
 • Wanneer uw Doodle ongewenst gedrag vertoont:
  1e waarschuwing: verbaal (uh-uh / nee)
  2e waarschuwing: In het gezicht blazen, zorgt voor verbaasd stoppen
  3e waarschuwing: weg duwen en iets bozer uh-uh zeggen

  4e waarschuwing: Als er echt geen reactie komt en uw pupje blijft onverstoord doorgaan, heeft hij niet genoeg door dat u het meent. Door eens te klappen in uw handen/stampen op de grond als hij echt niet wil luisteren en iets kapot aan het maken is, neemt hij u waarschijnlijk wel serieus. Daarna geen aandacht meer geven, even ergens anders heen lopen en negeren.

 • Als u dit een paar keer heeft herhaald, zal hij het niet meer doen. Hij is dan waarschijnlijk overprikkeld en uitgeput, dus even weglopen en iets voor uzelf gaan doen is het slimst, zodat uw pupje weer rustig kan worden. Niet in een bench doen, want dit zorgt voor frustraties.
  cropped-Bro-met-bot.png

Wat kan ik doen tegen het blaffen?

 • Onze ervaring is dat u het beste het blaffen direct aan moet pakken i.p.v. het te negeren. Zodra uw doodle begint met blaffen reageert u meteen door met een boze stem ‘UHUH‘ te zeggen. Dit houd u nog 3x vol. Blijft hij daarna nog steeds blaffen, dan gooit u een petfles gevuld met een laagje macaroni/rijst vlak naast hem neer en zegt u heel erg streng ‘Uh-uh, NIET BLAFFEN’ zodat hij ervan schrikt. Dit herhaalt u een aantal keer als hij wil gaan blaffen. Als hij daar dan goed op reageert beloont u hem hiervoor. (Heeft u geen petfles bij de hand, dan klapt u 2x hard in uw handen en zegt u ook weer heel streng ‘NIET BLAFFEN’. Zo leert hij van jullie dat dat geen gewenst gedrag is en zal hij het niet meer doen.

Hoe voorkom ik dat mijn hond poep eet?

 • U kunt dit oefenen door hem eerst een hele tijd alleen maar aangelijnd uit te laten en in tussentijd te trainen, door hem langs poep te laten lopen waarbij u dan iedere keer heel streng zegt ‘UHUH, GEEN POEP ETEN’. Wanneer hij dan netjes doorloopt, beloont u hem heel erg enthousiast met een stukje gedroogde lever o.i.d. Op een gegeven moment zult u merken dat hij naar u zal gaan kijken wanneer hij ontlasting ziet liggen. Dat is ook het moment waarop u hem weer zoetjes aan los kan gaan laten bij het uitlaten, waarbij u hem wel in de gaten moet blijven houden.
 • Het kan ook zijn dat hij dit uit instinct doet. Honden die zelf nogal vaak dun poepen hebben niet zo’n sterke darmflora. Door het eten van ontlasting van andere honden kunnen ze hun eigen darmflora verbeteren. In dit geval kunt u hem s’morgens 1 eetlepel magere yoghurt of magere kwark door zijn eten gaan geven, zodat zijn darmflora verbetert. Ook bestaan er diverse probiotica voor honden die de darmflora verbeteren. Verder is diepvriesvlees erg goed doordat daar de bacteriën die nodig zijn voor een goede darmflora nog wel in zitten (brokken zijn zo steriel klaargemaakt dat er helemaal geen bacteriën meer in zitten). Het kan ook zijn dat een hond voer krijgt wat te weinig vezels bevat waardoor hij ontlasting van andere honden gaat eten om deze wel binnen te krijgen. U kunt in dit geval het best 1 eetlepel sperzieboontjes/spruitjes uit blik door zijn voer kunnen doen zodat hij wel weer voldoende vezels binnenkrijgt.

Mag ik vanaf 21:00 u het waterbakje weghalen?

 • Nee, absoluut niet! Uw pup moet ten alle tijden bij vers water kunnen. Het kan namelijk zijn dat hij overdag iets heel zouts van de straat heeft gegeten en dan moet hij water kunnen drinken. Vroeger werd wel eens gezegd dat je na 21:00 uur geen water meer moest geven omdat ze dan eerder zindelijk zin. Je bereikt hiermee echter dat hij zodra hij weer bij water kan, hij veel meer zal drinken dan anders en veel vaker naar de waterbak zal lopen dan anders, uit angst dat hij zo meteen weer een hele lange tijd niet kan drinken, met als gevolg dat hij veel meer moet plassen dan normaal. Ook zal zijn urine gedurende de nacht te geconcentreerd raken, daardoor basischer worden waardoor de foute bacteriën kunnen gaan groeien en dit een blaasontsteking tot gevolg kan hebben.

Mijn doodle trekt enorm aan de riem, hoe kan ik haar dat afleren? 

 • Uw doodle heeft dan kennelijk niet het idee dat u haar baas bent en dat ze u moet gehoorzamen en dus ook volgen. Zij neemt duidelijk zelf de leiding. Voor nu kunt u bij Martin Gaus een tuigje bestellen wat werkt tegen het trekken. Het oogje waar u de lijn aan vastmaakt zit op 1 van haar schouders zodat wanneer ze trekt, zij zichzelf scheef trekt en ze haar doel dus niet bereikt (het snel voorruit gaan). Wanneer u merkt dat ze niet meer trekt doordat de lijn in een boogje blijft hangen, beloont u haar hier heel enthousiast voor. http://www.zooplus.nl/shop/honden/halsband_lijn/tuigen/verdere/612486 of
  http://www.martingauswebshop.nl/products/Mazter-Lead-anti%252dtrektuig%2Clead.html  

Vuurwerk

Onze pupjes hebben allemaal vanaf de 5 weken de geluiden van vuurwerk en onweer te horen gekregen. Dit hebben we elke week herhaald zodat ze dit herkennen en geen stress krijgen. Blijf deze geluiden elke maand even herhalen via youtube. 

Ook bestaan er shirts / sjaals die u om uw doodle heen kan slaan zodat uw doodle een geborgen gevoel heeft en dus minder snel stress heeft van de knallen.

Als er vroeg met vuurwerk wordt begonnen in uw omgeving, laat uw doodle dan even uit in uw tuin of ga met de auto naar een rustige omgeving om te plassen en/of poepen. Voorkom dat ze vuurwerk van dichtbij meemaken! 

Zorg dat u laat zien dat het niet eng is en u ook niet bang bent voor het geluid, maar zorg er ook voor dat u laat zien dat u er voor uw doodle bent. Ga lekker bij hem op de grond zitten en geef iets speciaals te knabbelen waar hij een paar uur zoet mee is.