Gezondheid

Voeding

 • Onze Doodles krijgen hun hele leven lang diepvries vers vlees (Barf). In vers vlees zitten namelijk de bacteriën die nodig zijn voor een gezonde darmflora, waardoor ze veel minder snel last van infectie hebben. Het verkleint de kans op allergieën, omdat er veel minder geur,kleur en smaakstoffen in zitten. De pups nemen veel meer voedingsstoffen op en hebben daardoor minder ontlasting, zijn makkelijker zindelijk en gezonder. Ook is de hoeveelheid calcium en fosfor veel beter in vers vlees zodat de pups geen groeipijn krijgen en kunnen groeien zoals de natuur het bedoeld heeft! Ons advies is dan ook om zeker de eerste 9 maanden vers vlees te voeren. Wilt u toch brokken voeren, houd er dan rekening mee dat in brokken veel meer geur, kleur en smaakstoffen zitten. U kunt zich misschien voorstellen dat de nieren niet zijn gemaakt voor deze on-natuurlijke stoffen en dat de nieren veel meer uren moeten werken om deze stoffen te filteren dan in de natuur bedoeld is. Om alle benodigde vitaminen, mineralen en spoorelementen binnen te krijgen, kunt u dagelijks Hokamix toevoegen aan de maaltijd.
  Bekijk ook de tabel hieronder van Voerwijzer.com voor de verschillen tussen Vers vlees en brokken:
  Brok & Blikvoer Vers vlees
Darmflora Niet optimaal, omdat de voeding steriel is.  Rauw vlees bevat de nodige bacteriën voor een gezonde darmflora. 
Gebit Risico op tandsteen, doordat het zetmeel in de brok en slechte blikvoeding achterblijft op de tanden. Wanneer er geen graan in de voeding zit is er minder kans op tandsteen.
Vieze geurtjes Risico op vieze geurtjes, doordat de bewerking en sommige ingrediënten van brokken zorgen voor afvalstoffen. Ontgifting via huid en andere organen zorgt voor bv stinkende vacht en winderigheid. Minder risico op vieze geurtjes, doordat er minder afvalstoffen zijn. Maar ook gezonde honden laten wel eens een windje.
Vacht Door de afvalstoffen die ontstaan bij het eten van blikvoer of brok, kan de vacht wat dof worden of overmatige rui ontstaan. Velen merken dat de vacht bij de overstap naar een compleet rauw menu mooier wordt.
Ontlasting Omdat er een groot gedeelte niet wordt verteerd en doordat het niet een natuurlijke samenstelling is, worden de drollen vaak groot en slap. Er is minder ontlasting, en deze is opraapbaar. Ook wordt er minder vaak gepoept.
Pup en groeien Verhoogde kans op groeipijnen en botproblemen door te snel groeien en sommige puppybrokken bevatten teveel calcium. Minder risico op groeipijnen, maar ook hier moet er gelet worden op de hoeveelheid calcium
Moeite Weinig: brok/blik uitzoeken, kopen en elke dag twee keer voeren. Bij kvv weinig: elke dag vlees ontdooien en 1 of 2 keer per dag voeren.
Voedselallergie Voedselallergie is lastig op te lossen met brokvoeding. Vaak goed op te lossen met eliminatiedieet.
Organen Door de verhitting, de vele koolhydraten (brok) en de synthetische toevoegingen worden de organen meer belast.  Organen worden minimaal belast. Het minst belastend voor de organen is een voeding, zonder synthetische toevoegingen en biologische ingrediënten.
Anaalklieren Verhoogd risico op anaalklierproblemen, doordat vaak de ontlasting te slap is om de anaalklieren te legen. Weinig risico op anaalklier-problemen bij een goed menu. Doordat de ontlasting stevig is, worden de anaalklieren uitgedrukt.
 • Probeer te variëren met de merken en smaken zodat het eten altijd interessant blijft maar u zeker ook de eiwit bronnen blijft afwisselen en uw doodle dus elke keer verschillende voedingsstoffen kan blijven aanvullen. Vul elke variant ook elke keer aan met een theelepeltje hokamix kruiden en af en toe Zalmolie. Sommige honden bouwen een allergie op voor de volgende producten (irritatie van de huid in de oren, liezen en voetkussentjes) ons advies daarom: ontwijk kip, rund, gluten, soja, mais. Goede merken zijn:
  DARF Wild kvv & Caspar &Hert mix  
  FISH4PETS Zalm&Haring&Heek& Koolvis&Meerval&Schelvis&Rode poon &Kabeljauw                                                                     
  ALRODA Konijn&Lam&Geit&Fazant&Kalkoen&Gans&Eend&Duif  
  LOTGERING Totaalvoer: Eend/lam & Kalkoen/zalm & Eend/paard & Wildmix&100% lam   
  CARNIBEST Kalkoen & Eend/rijst                                                               
  PROCANI Lam  
  CARNIVOER Gevogelte mix &Eend mix& Konijn mix& Groente mix& Vis mix &Wild mix   
  ENERGIQUE
  Hypoallergenic & Hypoallergenic Insect&Puur Eend  
  ALASKA  Complete red &Complete Wild  
  KENNER Natuurlijk Compleet Lam en rijst & Eend, zalm en aardappel  
  RENSKE Lam &Zalm en kalkoen & Kalkoen  
  PRINS Diet Hypoallergenic Horse Complete  
  KB COMPLETE Sensitive &Insect/konijn  
  BARFMENU*Premium*
  Paard&Hert&Lam&Kalkoen&Vis  
  JACHTINSTINCT kvv Kalkoen&Een&Lam&Paard&Zalm&Wild  
  BARFBURGER Hamburger Hypo&Visburgers&Groenteburgers  
  WOLF’S MENU Sensitive, Therapy, Vitality  
  DUCK NUGGETS
  Turkey & Lamb  
  RUNNER FRESH Kalkoen&Eend en Konijn & Lam& Hert& Paard&Haas&Kangoeroe&Wilmenu&Vismenu  
  DEGOMEAT Lam compleet&Eend compleet&Kalkoen compleet&Konijn compleet &Kalkoen vismix  
  CARNIFARM Konijnen mix& Wild mix  
  BACK2THEWILD Eendmix&Paardmix&Zalmmix&Konijnmix  
  Natures Menu Country Hunter Raw
  Wild Venison&Succulent Duck&Full flavoured Rabbit&Farm Reared Turkey&Pheasant and Duck&White Fish and mackarel&British Lamb&Puppy  
  MEDI PETFOOD Huid-vacht  
  BUDDY’S DIERVOEDING ALLES BEHALVE Kip&Rund  
  RAW4DOG’S Lamb&Eend&Fish&Game  
  JOLIPET Horse Puppy&Horse Adult&Hypoallergen Adult&Adult dog with Salmon en Turkey& puppy with Turkey  
  BANDIT Lammix&Geitmix&Wildmix  
  HAAKSBARF Geit&Paard&Lam&Konijn&Zalm&Eend  
 • Mocht u op vakantie gaan is diepvriesvlees niet altijd even makkelijk om te voeren, probeer dan van hetzelfde merk een product te vinden dat houdbaar buiten de koeling is. Sommige merken hebben worsten of blikken vlees of kies een goede brok uit. Nature Dog Food, Naturis, Canis Purus, Edgard Cooper etc.
 • Wilt u na 9 maanden toch overstappen op brok, dan adviseren wij brokken zonder conserveringsmiddelen, geur, kleur en smaakstoffen, geen kip en rund, en zeer belangrijk: zonder granen en gluten! Wij adviseren Wolfsblut, Orijen, Acana, Profine, Platinum Lamb&Rice,  Proplan, Happydog, Renske, Wolf, Natural Health of Dog Lovers Gold. 
 • Inmiddels zijn er ook enkele goede blikvoer varianten waar een heel hoog vlees gehalte in zit, zoals Dog Lover Gold, Animonda. Wolf en Renske hebben  gestoomde maaltijden voor de hond die je buiten de vriezer bewaard. Perfect voor op reis!
 • De pups krijgen 3x per dag voer tot 7 maanden; bij ons was dat om 8:00u, om 13:00u en om 18:00u. Belangrijk is dat er tenminste 4 uur tussen de maaltijden zit. Houdt de conditie van uw pup goed in de gaten! Wanneer u uw handen van bovenaf op de ribbenkast legt, moet u ‘net aan’ de ribbetjes voelen. Wanneer deze te goed voelbaar zijn, mag u meer voer geven. Als u te veel druk moet zetten om de ribbetjes te voelen en er is een ‘kipfiletje’ voelbaar tussen de voorpoten / onder de borst, dan moet u minder voer geven. Sommige pups zijn energieker en groeien sneller dan andere, dus houd in de gaten of uw pup meer of minder nodig heeft. Ook hebben gecastreerde Doodle’s vaak al genoeg aan 75% van de dagelijkse hoeveelheid.
 • lichaamsconditie-doodleHet aantal grammen verdeelt u voor een pup over 3 maaltijden per dag. Vanaf de 7 maanden leeftijd mag dit verdeeld worden over 2 maaltijden per dag. De tabel op de voerverpakking zijn gemiddelde hoeveelheden. Houd zelf uw hondje in de gaten! 
 • Zinzi kan natuurlijk een totaal andere stofwisseling hebben of bijvoorbeeld veel meer bewegen dan uw eigen pup, houd dus uw eigen pup goed in de gaten! Dit voedingsschema is van onze Zinzi (42 cm en 11 kg)en kan u wat helpen met de juiste hoeveelheid voeding te geven.
  4 weken: 25 gram gemalen vlees/vis met warm water en Mato (geitenyoghurt)+ melk van mama
  5 weken: 2 x 25 gram gemalen vlees/vis met warm water en Mato (geitenyoghurt) + melk van mama
  6 weken: 3 x 33 gram gemalen vlees/vis met warm water en Mato (geitenyoghurt) + wat melk van mama
  7 weken: 3 x 50 gram gemalen vlees/vis met warm water en Mato (geitenyoghurt)
  8 weken: 2.0 kg lichaamsgewicht / 20cm schofthoogte = 3 x 66 gram gemalen vlees/vis met warm water en Mato (geitenyoghurt)
  10 weken: 3.5 kg lichaamsgewicht / 24cm schofthoogte = 3 x 80 gram vlees/vis en Mato (geitenyoghurt)
  14 weken 5.5 kg lichaamsgewicht / 29cm schofthoogte = 3 x 90 gram vlees/vis en Mato (geitenyoghurt)
  20 weken 6.7 kg lichaamsgewicht / 35cm schofthoogte = 3 x 120 gram vlees/vis en Mato (geitenyoghurt)
  24 weken 8,8 kg lichaamsgewicht / 39cm schofthoogte = 3 x 120 gram vlees/vis en Mato (geitenyoghurt)
  28 weken 9,7 kg lichaamsgewicht / 40cm schofthoogte = 2 x 180 gram vlees/vis en Mato (geitenyoghurt)
  32 weken tot heden 10,5 kg lichaamsgewicht / 42cm schofthoogte = 2 x 180 gram vlees/vis en Mato (geitenyoghurt)                  
 • Het is makkelijk om de avond van te voren het vlees uit de diepvries te leggen in een plastic bakje en het zo op kamertemperatuur te voeren de volgende dag. Ze vinden het heerlijk!
 • Onze Doodles krijgen vanaf 6 maanden wekelijks multivitamine voor extra vitamines en mineralen. Wij geven zelf 8in1 Vitality maar multivitaminepillen zijn bij elke dierenarts en dierenspeciaalzaak te krijgen. U kunt ook af en toe een stukje appel geven of wat groente zoals spruitjes, op deze manier krijgen ze mineralen, vitamine en vezels binnen die ze niet uit vlees kunnen halen. Ook af en toe een stukje schapenvet met zeewier is een super snack: webshop

Ontworming, Titeren en Inentingen

 • Aangezien pups nog alles wat ze op straat tegenkomen op zullen eten en daar eitjes en parasieten in kunnen zitten, is het belangrijk om de pup op tijd te ontwormen. De pups zijn door ons op 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14 weken ontwormt en mag door u op 16 weken worden ontwormt wanneer u de pup heeft opgehaald. Ontwormen kan met  Milbemax, Panacur (3 dagen, werkt ook tegen Giardia) of Stronghold, die u allemaal bij de dierenarts kunt halen (het beste werkt om deze ontworm middelen afwisselend te gebruiken om resistentie te voorkomen). Als u niet op tijd ontwormt, kan uw hond daar ook diarree van krijgen.
 • Na het ontwormen op 16 weken, mag u het pupje elke maand ontwormen totdat hij 1 jaar oud is. Na de eerste verjaardag is het in Noord Europese landen voldoende om 1x per 3 maanden te ontwormen. In Zuid Europese landen moet er elke maand met Milbemax of Millpro ontwormt worden.
 • Om zeker te weten dat uw Doodle voldoende bescherming heeft tegen bepaalde ziektes, kunt u titeren. Titeren is een druppeltje bloed laten afnemen bij de dierenarts en deze laten controleren met de VacciCheck antilichamentest op de hoeveelheid aanwezige antilichamen/antistoffen. Zie ook het filmpje hierboven.Wanneer uit de check blijkt dat uw Doodle voldoende antilichamen bijdraagt, dan hoeft u niet te enten en voorkomt u een onnodige belasting van het immuunsysteem. Hierdoor is er veel minder kans op gezondheidsproblemen welke onnodige vaccinaties met zich mee kunnen brengen. Het zo dat een enting zinloos is en niet kan aanslaan als uit de Vaccicheck blijkt dat er nog voldoende antilichamen aanwezig zijn. De vaccinatie heeft dan dus helemaal geen nut maar ondertussen krijgt de hond wel een onnodige dosis vaccins ingespoten. 

  Een pup krijgt van de moeder in de eerste 12 uur de antilichamen mee met de biest (moedermelk). Deze antilichamen van de moeder worden ook wel maternale antilichamen genoemd. Uit onderzoek is gebleken dat pups door het drinken van deze biest soms 6 weken maar soms zelfs voor 20 weken beschermd zijn. In het geval dat u het reguliere entschema aanhoudt en entingen geeft op 6, 9 en 12 weken dan kan het dus zijn dat deze alle drie zinloos zijn en niet aanslaan omdat uw pupje door het drinken van de biest beschermd is tot 20 weken. Het kan ook zijn dat het juist goed is om dit entschema aan te houden omdat uw pupje door de biest maar beschermd is tot 6 weken. 
 • Met titeren kunt helaas alleen op B-cellen controleren. Maar de afweer van een hond bestaat naast B-cellen ook uit T-cellen. De T-cellen moeten geactiveerd zijn om volledige immuniteit en bescherming te geven. Het activeren van de T-cellen gebeurt door een enting. Dit is de reden dat we op 6 en 9 weken enten, zodat de T-cellen van alle virussen geactiveerd zijn. Vervolgens controleren middels een titer/vaccicheck op 12 weken of alle virussen ‘aan’ staan en kunnen we gericht enten waar het nog nodig is. 
 • Als u heeft moeten enten, dan is het slim om dan een maand later nogmaals te titeren om te kijken of de vaccinatie goed is aangeslagen zodat u zeker weet dat de pup goed beschermd is, verdere pupvaccinaties zijn dan mogelijk niet meer nodig. Dit noemen we een controletiter. Het is dus zo dat met 1 vaccinatie op het juiste moment, kan een hond voor enkele jaren beschermd is. Door te titeren is inmiddels al vast komen te staan dat er ontzettend veel jonge honden het hele eerste jaar (deels) onbeschermd rondlopen omdat de vaccinaties niet zijn aangeslagen en dit niet gecontroleerd is!
 • Sommige hondenscholen eisen tegenwoordig ook dat uw pupje de kennelkuch enting heeft gehad, vandaar dat we deze bij ons al toedienen.
 • Alle Doodlebaby’s krijgen hun eigen ent en ontworm schema mee bij het ophalen! Op de leeftijd van 15 weken moeten ze geënt zijn voor:  Distemper Virus (CDV/hondenziekte) & Parvo Virus (CPV-2) & Ziekte van Weil (Lepto L4) & Hepatitis (Leverziekte CAV-1-2) & Kennelkuch/hondenhoest & Rabies
 • Leeftijd Virus Waarom?
  6 weken Distemper Virus (CDV/hondenziekte) & Parvo Virus (CPV-2)  T-cel activering virussen
  9 weken Ziekte van Weil (Lepto L4) & Hepatitis (Leverziekte CAV-1-2) & Parvo & Distemper  T-cel activering virussen
  12 weken Rabiës enting & Titeren virussen Verplichting Rabies & controle B cellen andere virussen
  13/14 weken Kennelkuch/hondenhoest enting & waar nodig: Distemper en/of Hepatitis en/of Parvo B & T cel activering
 • Inmiddels hebben o.a. de WSAVA, de KNMvD, de NVWA, de Dibevo en de Raad van Beheer heeft de titerbepaling erkend. 
  Op ziekte van Weil kunt u niet titeren omdat dit een bacteriële infectie is en geen virus. De rabies enting is verplicht om over de grens te mogen. 
  Als de waardes op de uitslag van de VacciCheck 0 of 1 zijn, dan kan de enting aanslaan en wordt er gevaccineerd.
 • Een goede ontworming is altijd belangrijk, maar als u de ontworming 2 weken voor de vaccinatie geeft, zorgt dit voor een betere immuniteitsopbouw na de vaccinatie. Er is namelijk gebleken dat worminfecties een remmende invloed op het immuunstelsel hebben, waardoor de immuniteitsopbouw na vaccinatie wat wordt geremd.

Wat kan ik doen als mijn Doodle jeuk heeft?

 • Jeuk, huidirritatie, bultjes, oren en schilfers zijn bij pups tussen de 4 en 10 maanden heel normaal. De huid is aan het ontwikkelen en vergelijkbaar met de mens, aan het puberen. Na de puberteit is de huid vaak weer helemaal rustig en normaal zonder dat er iets veranderd is. 
 • Dit kan zijn door een mogelijke allergie voor rund of kippeneiwitten, dit zit vaak in snacks en tussendoortjes. Probeer deze te minderen of te vervangen door gedroogde natuurlijke snacks van eend, lam of paard. Voor Perfecte en veilige snacks klik hier.
 • Is er geen duidelijke rede van de jeuk, kan Petal Cleanse uw hond erg helpen. U kunt “Petal Cleanse’ op het internet bestellen. Petal Cleanse neutraliseert de stofjes waar u allergisch op kunt reageren (heeft een award heeft gewonnen in Engeland). Breng dit product wekelijks aan op de vacht van uw pup (werkt pas echt na 3 weken)
 • Door elke dag een theelepeltje of wekelijks 1 eetlepel Hokamix of Veendrenkstof over het voer te doen, ondersteund u de huid, vacht en darmkanaal. Hierdoor is er vaak binnen 2 weken de vacht gezonder en glanzender is en de irritatie en jeuk verdwijnt! 
 • Als de oren blijven irriteren en er veel donker oorsmeer tevoorschijn komt is het slim om maximaal 1 keer in de 3 weken Earsolv te gebruiken. Deze poeder werkt enorm snel tegen alle ooronstekingen en doet zijn werk al na 1 keer toedienen en inwrijven.
 • De kans is erg klein maar mocht dit ook niet helpen, vraag dan naar Aurimic bij uw dierenarts. 
 • Mocht bovenstaande geen effect hebben, kunt u altijd minimaal 3 maanden op Happy Dog ‘VET’ Hyper-sensitivity brok gaan. 
 • Ga ook na wat uw Doodle heeft gegeten of wat hij heeft kunnen eten. Verschillende groenten, fruit, zaden, noten en planten kunnen voor overgeven, diarree, jeuk/huidirritatie zorgen.
 • Controleer ook even uw Doodle’s oren. Mochten deze vol zitten met haren, klitjes, oorsmeer en vuil kan dit ook enorm gaan ontsteken en jeuken. 1 keer in de maand even de oortjes schoonmaken met een doekje met Olijfolie houdt de oren mooi schoon! Bij de wollen en curly fleece vachten kan er zo veel haar in de gehoorgang zitten, dat er soms een plukje haar uitgetrokken moet worden. Trek dan 1 kleine plukje haar om de dag uit elk oor (nooit in 1 x alles) totdat de gehoorgang weer enigszins leeg is.
  Als het oorsmeer bruin of zwart is en Olijfolie werkt niet, dan kunt u tussendoor schoonmaken met Otoclean Druppel 1/2 tube in het linker oor en de andere 1/2 in het rechter oor en wrijf dit goed in door beide oren wat te masseren. 
 • Als uw Doodle op brokken zit, zet hem dan weer over op diepvriesvlees (hier zit alleen maar vlees in en geen geur,kleur, smaakstoffen of conseringsmiddelen). Het duurt minimaal 6 weken voordat alle stofjes waar uw Doodle allergisch op reageerde uit zijn/haar systeem is.
 • Verder zorgt vers diepvriesvlees ervoor dat de urine wat zuurder wordt en de bacteriën die blaasontsteking veroorzaken meer van een basisch milieu houden. Mocht uw Doodle toch last hebben van een blaasontsteking, geef hem of haar dan een aantal dagen s’morgens en s’avonds 2 Granberry tabletten door het vlees (poeder uit de capsule strooien). Granberry capsules  zorgen ervoor dat de bacteriën niet aan de blaaswand kunnen hechten en daardoor dus heel gemakkelijk uit kunnen worden geplast. Deze zijn te koop bij de drogisterij.
 • Let op dat de vacht geen klitten of vilten bevat, dit kan de jeuk ook veroorzaken. Zorg dat u deze volledig heeft verwijderd en was uw Doodle hierna ook even, zodat de vacht ook helemaal schoon is.
 • Scalibor of Seresto is een hele goed band die beschermd tegen teken en vlooien. Voordat u uw puppy mee naar huis neemt, is ze behandeld met Vectra 3d. De TICKESS is een goed product tegen teken. 
  Let er op dat u nóóit BRAVECTO geeft aan uw hondje. Het wordt nog steeds bij veel dierenartsen verkocht, maar er zijn al verschillende hondjes over de hele wereld ernstig ziek van geweest of zelfs komen te overlijden. Probeer zo veel mogelijk chemicaliën of tabletten te vermijden!
 • Mocht uw doodle vlooien hebben, ga haar meteen wassen met groene dreft of appel cider azijn waarbij u haar eerst nat maakt, de azijn of dreft goed in wrijft en daarna het bad vol laten lopen tot haar hoofd met uitspoelen. Vlooien kunnen niet zwemmen en verlaten haar lichaam meteen. Door het azijn blijven klitten ook langer weg en . Ook alle knuffels, kussens, dekens wassen en even goed stofzuigen en insprayen met anti vlooi spray: webshop

Wat te doen bij slechte ontlasting?

 • Een gezonde darmflora kan veel zelf oplossen, geef elke week geiten yoghurt/magere kwark om de probiotica op pijl te houden. De yoghurt/magere kwark helpt de darmflora te herstellen en de rijst zorgt ervoor dat het proces in de darmen wat vertraagd wordt zodat deze de tijd krijgen om het vocht eruit op te nemen, waardoor de ontlasting gaandeweg stevig wordt. Door de algehele weerstand op pijl te houden, is het lichaam sterker om bacteriën of kleine virussen te kunnen uitschakelen. Wekelijks 1 eetlepel Hokamix aan het voer toevoegen en de 8 in 1 Vital multivitamine en biergisten tabletten te geven. 
 • Lichte/harde poep: 1 theelepel gebroken lijnzaad en 1 eetlepel olijfolie door het voer.
 • Opstakel/object/iets verkeerds gegeten: 1 theelepel gebroken lijnzaad en 1 eetlepel olijfolie, 2 eetlepels pompoen door het voer.
 • Dunne poep: De yoghurt/magere kwark helpt de darmflora te herstellen en de rijst zorgt ervoor dat het proces in de darmen wat vertraagd wordt zodat deze de tijd krijgen om het vocht eruit op te nemen, waardoor de ontlasting gaandeweg weer wat steviger wordt. Verander niet van voer, de darmen van uw Doodle zijn al geprikkeld door de diarree en zullen dan minder goed wennen aan ander voer. Het beste kunt u de dagelijkse hoeveelheid gaan verdelen over een maaltijd meer (ipv 3 x 100 gram, geeft u 4x 75 gram).  
 • Om de darmflora te ondersteunen kunt u elke dag 1 theelepel Sanofor Veendrenkstof aan het eten toevoegen, ze vinden het heerlijk en zorgt voor een gezonde en glanzende vacht!
 • Controleer ook even wanneer uw pup ontwormd is. Als dit te lang geleden is, dan kan het zijn dat ze daardoor aan de diarree is en kunt u haar beter gelijk ontwormen. Zorg ervoor dat u haar dan 2 weken hierna nogmaals ontwormt, om te voorkomen dat de eitjes van de spoelwormen uitkomen die dan weer eitjes kunnen gaan leggen. Gaat de diarree niet over, dan kunt u overstappen op een papje van gekookte kipfilet, witte gekookte rijst en wat yoghurt. Kipfilet is licht verteerbaar en zal gemakkelijker door de darmen op kunnen worden genomen.
 • Als u merkt dat uw pup afwisselend waterdun poept en dan weer wat vaster, ze wel erg vrolijk en speels is, niet ziek oogt en gewoon goed eet, dan geeft ze waarschijnlijk last van Giardya. Dat is een parasiet die in straatvuil huist en waar pups nogal gauw last van krijgen, omdat ze nu eenmaal nog heel veel van de grond proberen te eten. Deze parasiet ontregeld de darmflora helemaal, maar is heel goed te bestrijden. Geef uw pup 3 dagen Panacur, wacht daarna 2 weken en geef hierna weer 3 dagen Panacur, wacht daarna weer 2 weken en geef nog een keer 3 dagen Panacur. Ook kunt u het best haar speelgoed, mandje, slaapplekje en de vloer goed reinigen met een sopje Andy (hier kan deze Parasiet niet tegen). Een antibioticakuur is niet aan te raden! Dat zou alleen moeten worden gebruikt indien echt niets anders helpt. De antibioticakuur dood namelijk alle bacteriën in de darmen ( dus ook de goede bacteriën). Bovendien is het zo dat het afweersysteem van pups nog moet worden opgebouwd en als een pup vaak antibiotica krijgt, zal zijn afweersysteem minder sterk worden.
 • Ga ook na wat uw doodle heeft gegeten of wat hij heeft kunnen eten. Verschillende groenten, fruit, zaden, noten en planten kunnen zorgen voor overgeven, diarree, jeuk/huidirritatie.
 • LET OP: Bij langharige rassen is het belangrijk dat het ‘poepertje’ vrij geknipt is, zodat er geen ontlasting kan blijven hangen en op kan hopen en dus nieuwe ontlasting blokkeert. Door de schaar vlak te houden (dus niet met de punt knippen, maar met de hoek van de schaar) een paar milimeter vanaf de huid rond het ‘poepertje’ kort knippen. 

Wat mag mijn Labradoodle zeker niet eten?

Groenten: prei, ui, spinazie, knoflook (giftig, kan bloedarmoede veroorzaken), tomaten en paprika(kunnen hartritme stoornis veroorzaken en zorgen voor jeuk en diarree), rouwe aardappel/kartoffeln, broccoli, champignons, bieslook.

Fruit: druiven, krenten, rozijnen, kersen, avocado’s, klokhuis appel(kan blauwzuur ontstaan), pitten van steenvruchten(abrikoos, perziken).

Zaden en Noten:  macadamianoten, pinda’s(moeilijk te verteren). Het veiligst is helemaal geen noten te geven, ze veroorzaken nierproblemen en blaasgruis. Verder hebben veel honden een granen/brood allergie, kunnen ze niet tegen varkensvlees(honden kunnen de ziekte van Aujeszky krijgen), vlees wat zout is, chocolade en snoep, paardenpoep als het paard ontwormt is.

Planten: meststoffen, berenklauw, kerstroos, aronskelk, gatenplant, aster, monnikskap, taxus, ficus, herfsttijloos, dieffenbachia, oleander, rhodondendron, sago, palm, vingerhoedskruid, goudenregen,wonderboom, ridderspoor, maretak, paddenstoelen, cacaodoppen, slangenwortel, azalea, vijgenboom, krokus, blauwe regen, hortensia, hyacint, tulp, lelie, aspidistra, salamonszegel, sneeuwklokje, narcis, amaryllis, clivia, agave, buxus, boterbloem, bitterzoet, boksdoorn, doornappel, capsicum, petunia, tabaksplant, zwarte nachtschade, oranjeboompje, lampionplant.

Overig: grote hoeveelheden zout, grote hoeveelheden melk, te veel leverworst, koffie, rabarber, te veel kaas, roomijs, rauw varkensvlees, alcohol, xylitol (kauwgom), ondiep slootwater of stilstaand water, tabak, mensen tandpasta.

Mocht het zo zijn dat uw doodle toch per ongeluk iets binnen krijgt van het bovenstaande, geef dan meteen Norrit (verkrijgbaar bij elke drogisterij). Dit medicijn bindt zich dan meteen aan al het afval en zorgt ervoor dat dit zo snel mogelijk het lichaam verlaat.

Allergische reactie op de pup

 • De puppyperiode wordt over het algemeen door de meeste mensen met een zware allergie voor honden en katten als moeilijker ervaren. Dit komt doordat de pup nog niet helemaal vrij is van nestluchtjes (lees poep-en urineluchtjes) ook al krijgt u ze gewassen met Zwitsal baby shampoo mee naar huis.

petal cleanse

 • Vaak is dit probleem over wanneer de pup zindelijk is. Tot die tijd kunt u uw pup het beste regelmatig met lauw water afspoelen. Sommige mensen kunnen echt alleen tegen de volwassen labradoodle. Dat komt omdat een pup nog geen volwassen vacht heeft en ook nog geen stabiele huid heeft omdat hij zo hard aan het groeien is. In dat geval kunt u “Petal Cleanse’ op het internet bestellen. Petal Cleanse neutraliseert de stofjes waar u allergisch op kunt reageren (heeft een award heeft gewonnen in Engeland). Breng dit product wekelijks aan op de vacht van uw pup (werkt pas echt na 3 weken). Wanneer de pup voorbij de vachtverwisselingsfase is, zult u dit niet meer hoeven te gebruiken. Soms reageren mensen niet zozeer op hun pup, maar op de geur-, kleur- en smaakstoffen die in het voer zitten. In dat geval kunt u het best diepvriesvlees geven. Heeft u naast uw allergie voor honden ook last van astma of huisstofmijt allergie, dan kunt u het beste de vacht van uw pup zo kort mogelijk houden zodat er minder stof in de vacht kan blijven zitten.

Roken en uw hond

 • Volgens dierenarts Carmela Stamper van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) krijgen honden nicotine en andere schadelijke stoffen van sigarettenrook binnen door ze in te ademen, maar óók via hun vacht.
   
  “Net als kleine kinderen, zitten en spelen huisdieren veel op de grond,” vertelt de dierenarts. “Daar verzamelen de schadelijke stofjes zich in stof, tapijten, meubelen, kleding, speelgoed, muren en vloerbedekking. Dieren ademen deze in en krijgen ze op hun vacht.” Vervolgens likken ze zichzelf (en elkaar) schoon. Hierdoor krijgen ze via hun eigen vacht een extra lading nicotine, teer en ander rommel binnen. Als je rookt, komen er namelijk altijd iets van nicotineresten op je kleding, haar en handen terecht. Als je daarna je hond op schoot neemt en knuffelt, krijgt je huisdier alsnog schadelijke stofjes op zijn vacht. En welke Doodle likt er niet graag aan de hand van zijn baasje? 
   
  Hierdoor worden ze blootgesteld aan een hoger niveau van schadelijke stoffen dan in vergelijking met mensen.’ Tijdens het verzorgingsritueel met hun tong, slikken ze de schadelijke stoffen in, waardoor ze vaker in aanraking komen met de giftige stoffen.’
  Een studie aan de afdeling dierengeneeskunde aan de universiteit van Glasgow toonde eerder al aan dat de vacht van honden met rokers als baasje meer nicotine bevatte. Andere studies hebben bewezen dat passief roken de kans op bronchitis, astma en allergieën verhoogt. Ook zijn ze gevoeliger voor allerlei ziekten, afname uithoudingsvermogen, ontstekingen van keel en luchtpijp en lopen ze meer risico op respiratoire, cardiovasculaire, neuskanker en longkanker. 


Castratie / sterilisatie

 • Australian Labradoodles die niet als fokhond verkocht worden, moeten volgens de regels van de ALAEU gecastreerd of gesteriliseerd worden voor 18 maanden. Dit moet worden gedaan, om te voorkomen dat er onverantwoord gefokt wordt waardoor het ras verslechterd. Wij willen het ras juist beschermen!
  Wij adviseren om te castreren rond 13 maanden. Uw Doodle zal alle hormonen met de groei hebben gebruikt en daarna is het lichaam geheel stabiel (honden groeien gemiddeld tot 330 dagen).Naast het feit dat wij het ras willen beschermen brengt het castreren ook de nodige andere voordelen met zich mee:
  – Het karakter van uw Doodle zal meer gebalanceerd worden, omdat deze niet meer aangestuurd wordt door hormonen. Net als bij mensen, kunnen hormonen het karakter (denk aan dominantie, vervelen van andere honden etc. ) behoorlijk beïnvloeden!
  – De teefjes zullen niet loops en humeurig worden en ook niet schijnzwanger worden, waar ze echt veel last van kunnen hebben. Het is ook bewezen dat castratie meer bescherming biedt tegen baarmoederkanker en melkkliertumoren.
  – Ook zullen de reutjes niet op zoek gaan naar loopse teefjes, niet hun territorium willen afbakenen en dus niet tegen elk paaltje aan willen plassen. Dit maakt de hond veel rustiger en zo gaat hij niet zomaar uit het niets de autoweg over of raakt hij niet zomaar in gevecht met andere reutjes om een teefje
 • Voor teefjes adviseren wij een Laparoscopische ingreep: 

  Laparoscopische sterilisatie is een hele verfijnde manier van opereren ten opzichte van de traditionele manier. Uw Doodle wordt tijdens de laparoscopische sterilisatie met behulp van een kleine camera in de buik geopereerd. Hiervoor zijn er slechts twee kleine gaatjes van 1 cm nodig om de laparoscopische sterilisatie te volbrengen. Omdat deze wondjes zo klein zijn, is het wondje in 1 dag al hersteld en heeft uw Doodle dus veel minder last van de operatie. Er is veel minder kans op irritatie van de wondranden waardoor er een betere genezing mogelijk is. Door de verminderde pijnlijkheid en dus een minder diepe narcose zijn honden na een kortere periode alweer op de been alsof er niets is gebeurd! 

Heb ik een hondenverzekering nodig?

De meeste nieuwe puppy eigenaren bij ons sluiten geen hondenverzekering af. Dat komt omdat onze mama’s en papa’s grondig getest zijn volgens de regels van de ALAEU. De heupen, ellebogen, knietjes, ogen en allerlei DNA testen zorgen ervoor dat we een zo gezond mogelijke pup aan u mee geven!
Als u toch een hondenverzekering wilt afsluiten, dan kunt u ervoor kiezen om zelf maandelijks een bedrag opzij te zetten of een hondenverzekering bij OHRA te nemen. Wij zijn zelf niet verzekerd bij OHRA, maar horen daar geregeld goede verhalen over.