De ALD

De Australian Labradoodle heeft zijn lieve, sociale en zachte karakter van de Labrador, zijn intelligentie en zijn niet verharende en antiallergie vacht van de Poedel en zijn goede humeur, enthousiasme en aanhankelijkheid van de Cocker Spaniel. Er is geen verschil in karakter tussen een reutje en een teefje. Ze voelen hun baasjes heel goed aan en dit maakt het een heerlijke familiehond of zelfs therapiehond (dus ook ideaal voor kinderen met autisme, ADHD, syndroom van Down etc.).

Je zou kunnen zeggen dat dit echt de perfecte hond is! The best of all worlds!

Maten
Er zijn 3 verschillende maten binnen het ras:

Mini Size hoogte 35-43 cm gewicht 7-13 kg
Medium Size hoogte 44-52 cm gewicht 13-20 kg
Standard Size hoogte 53-63 cm gewicht 23-30 kg


Vacht

De vachtverzorging van uw Labradoodle is enorm belangrijk! De vacht van de Labradoodle moet goed en regelmatig (1x in de 2 weken) bijgehouden worden zodat deze niet gaat vervilten en de Doodle dus geen last gaat krijgen van klitten.
De Australian Labradoodle kan twee verschillende soorten vachttype hebben. De wolvacht en de fleecevacht. De wolwacht lijkt erg veel op een schapenvacht. Deze wordt in praktijk steeds minder gefokt en komt dus steeds minder voor in het ras.

vachttypen

De fleecevacht is onder te verdelen in de Wavy Fleece en de Curly Fleece vacht. Deze vacht is veel minder stug. De Wavy Fleece is een losse vacht met golvende haren en de Curly Fleece bestaat uit kleine wokkeltjes/krulletjes.

Wij raden sterk aan om een workshop te volgen bij www.doodlehairdo.nl, zodat u zelf uw Doodle leert verzorgen. Na een workshop van mijn zusje Denice is het niet meer nodig om uw Doodle naar een trimsalon te brengen, wat u enorm veel kosten bespaart! U leert hoe u uw Doodle op de goede manier kunt borstelen en u leert om uw Doodle in het schattige knuffelbeertjes-model te knippen!

De Australian Labradoodle kan verschillende vachtkleuren hebben. Hieronder een overzicht met de verschillende vachtkleuren.

Tabel Doodle kleuren
Australian Labradoodles (ALD) vs kruising Labradoodle

Door het combineren van ALD met ALD heeft de Australian Labradoodle een zeer vriendelijk en evenwichtig karakter en echt een teddybeertjes uiterlijk. Bij een kruising labradoodle zal het karakter lijken op óf een labrador óf een poedel en is er een grote kans dat er een ruwharige labrador vacht gefokt wordt. De vacht van een kruising heeft alsnog een grote kans op een allergische reactie en haarverlies. De vacht van de ALD is anti-allergeen en niet verharend!
Heel belangrijk is dat wij onze honden op HD, ED, Patellaluxatie, PRA-PRCD, Ziekte van Willebrand, EIC, IC en DM (Degeneratieve Myelopathie) testen. Daarnaast worden de oogjes elk jaar middels ECVO test gecontroleerd en fokken wij Addison ontwijkend. Dit zorgt voor een hele stabiele gezondheid. Een kans die bij een kruising labradoodle lang niet zo groot is!

Hieronder de uitleg over het verschil tussen een Australian Labradoodle en een kruising labradoodle.

Australian Labradoodle vs Cobberdog
Het enige (grote) verschil tussen de Cobberdog en de Australian Labradoodle is dat in de stamboom van een Cobberdog ook een WheatenTerrier kan voorkomen. Dat is een ras dat niet als parentbreed wordt erkend door de grote Australian Labradoodle fokverenigingen ALAA, ALAEU en ALA omdat zij het karakter van de Wheatenterrier geen positieve toevoeging vinden aan de Australian Labradoodle. 

Afkortingen
ALF          Australian Labradoodle Foundation Dog
LO            Kruising labradoodle / Labradoodle Origin, wordt ook wel aangeduid als F1, F1b, F2

Fokschema Australian Labradoodle

ALF 1 x ALF 1 ALF 2
ALF 2 x ALF 2 ALF 3
ALF 3 x ALF 3 ALF 4 / Pure Australian Labradoodle
ALF 2 x ALF 3 ALF 3, puppy is namelijk altijd 1 generatie hoger dan de laagste generatie ouder

Voor een “kruising” Labradoodle ziet het fokschema er als volgt uit:

Fokschema kruising labradoodle

Labrador x Poedel LO1, ook wel F1 Labradoodle genoemd
LO1 x LO1 LO2, ook wel F2 Labradoodle genoemd
LO2 x LO2 LO3, ook wel F3 Labradoodle genoemd
LO1 x Poedel LO2, ook wel een F1b Labradoodle genoemd